Toetsenbordaansturing

Sneller met het toetsenbord

Toetsenbord vs. Muis

20%-40% tijdswinst en voorkom RSI

U kunt de computer grotendeels bedienen met het toetsenbord in plaats van met de muis. Dit is één van de meest effectieve manieren om overbelasting te voorkomen. Bovendien werkt het veel efficiënter en prettiger.

Wat is toetsenbordaansturing?

Toetsenbordaansturing betekent dat u de computer bedient door het indrukken van toetsen. Hiermee kunt u programma’s openen, functies uitvoeren, tekst selecteren, enzovoorts. In veel programma’s, zoals Microsoft Word, Excel en Outlook heeft u de muis vrijwel niet nodig.

 • Toetsenbordaansturing is eenvoudig aan te leren: de meeste handelingen zijn gebaseerd op logica en breed toepasbaar.
 • Toetsenbordaansturing gaat veel verder dan alleen sneltoetsen, zoals [ Ctrl ] + [ C ] en [ Ctrl ] + [ V ] (kopiëren en plakken).
 • Veelgebruikte toetsencombinaties onthoudt u binnen de kortste keren zonder na te denken. Net als uw pincode.
 • Werken met de muis is een gewoonte. Dat is het enige obstakel tussen u en toetsenbordaansturing.
Voorbeelden

Hieronder ziet u een aantal voorbeelden van toetsenbordaansturing. Dit is slechts een kleine greep uit de vele mogelijkheden die u leert in de methode Sneller met het toetsenbord. Meer voorbeelden vindt u op www.sneltoetsen.com

Wissel tussen programma’s

keyboardcontrol wissel tussen programmasWissel in een flits tussen programma’s met [ Alt ] + [ Tab ], een van de meest gebruikte toetsencombinaties.

Houd met uw linkerduim [ Alt ] ingedrukt en druk met uw wijs- of middelvinger op [ Tab ]. Er verschijnt nu een venster met icoontjes van de geopende programma’s. Om één icoontje ziet u een blauw kader, dat u met [ Tab ] kunt verplaatsen. Laat [ Alt ] los en u staat in het betreffende programma. Na een paar keer herhalen gaat het al veel sneller .

Bericht opstellen

keyboardcontrol bericht opstellenIn de methode Sneller met het toetsenbord leert u Microsoft Outlook zonder muis te bedienen. U zult zich verbazen over het gemak en de tijdwinst die dit oplevert. Hieronder vast een tipje van de sluiter.

Een bericht verstuurt u als volgt:

 • Met [ Ctrl ] + [ N ] opent u een nieuw berichtvenster.
 • Met [ Tab ] springt u tussen de verschillende velden (Aan, Onderwerp, Berichtveld).
 • Met [ Ctrl ] + [ Enter ] verzendt u het bericht.

Snel naar een website

keyboardcontrol snel naar een websiteZonder muis naar een website in Internet Explorer? Eén keer zien en u vergeet het nooit meer.

 1. Activeer de adresbalk met [ Alt ] + [ D ].
 2. Typ het adres van de website en druk op [ Enter].

Alinea selecteren

keyboardcontrol alinea selecterenSelecteren en navigeren met de muis is bijzonder tijdrovend: u moet de cursor precies positioneren en u wisselt continu tussen muis en toetsenbord. Met het toetsenbord bespaart u veel tijd, omdat uw handen op hun plaats blijven én omdat u gecontroleerd door uw document beweegt.

Een alinea selecteert u bijvoorbeeld als volgt:

 1. Plaats de cursor aan het begin van een alinea.
 2. Druk op [ Ctrl ] + [ Shift ] + [ pijltje naar beneden ].

Voordelen

 1. Klachten (RSI) voorkomen
  De muis is niet geschikt om uren achtereen te gebruiken. Dit blijkt wel uit het grote aantal klachten door overbelasting. Met het toetsenbord is de kans op overbelasting veel kleiner, omdat u de spierbelasting verdeelt over beide handen.
 2. Efficiënter werken
  Als u met de muis werkt, beweegt u de cursor continu over het scherm en wisselt u steeds met het toetsenbord.
  Met toetsenbordaansturing verricht u handelingen veel directer en blijven uw handen op hun plaats. U doet dus meer in dezelfde tijd, zonder extra inspanning!
 3. Prettiger werken
  Toetsenbordaansturing vergemakkelijkt handelingen die met de muis erg omslachtig zijn. Dat scheelt frustraties en tijd, bijvoorbeeld bij het opmaken van documenten of het behandelen van uw email.

Ontwikkelingen

Miljoenen mensen werken dagelijks met de computer. Zij maken gebruik van steeds snellere computers die steeds meer kunnen. Naarmate meer processen worden geautomatiseerd, brengen ze ook steeds meer tijd door achter de computer.
Ondertussen is er nauwelijks aandacht voor de manier waarop computergebruikers met de computer omgaan. Fysieke klachten worden opgelost door fysieke producten, zoals speciale muizen, en efficiency is kennelijk puur een zaak van technologie.

Is dit wel terecht? Mantrix is overtuigd van niet: de computer blijft boven alles een middel waarmee we ons werk uitvoeren. Betere middelen leiden niet automatisch tot een beter resultaat. U loopt de marathon niet uit dankzij een nieuw paar hardloopschoenen, maar door training. Voor computergebruik geldt hetzelfde. Intensief gebruik van moderne computers vereist een aanpassing van onze werkwijze. Hier komt toetsenbordaansturing om de hoek kijken: het is één van de meest effectieve manieren om fysieke klachten te voorkomen én om veel efficiënter te werken.

Het meest bekende nadeel van de muis is zonder twijfel de muisarm, een veel voorkomende vorm van RSI. De muisarm wordt veroorzaakt door overbelasting van de motorisch spieren waarmee u de muis bedient. Bij continue belasting neemt de doorbloeding af en kunnen de spieren de afvalstoffen onvoldoende afvoeren. Dit resulteert in pijn en op den duur zelfs in blessures.

U kunt dit het best voorkomen door de muis simpelweg minder te gebruiken. De meeste oplossingen, zoals allerlei muisvarianten en therapieën, gaan echter uit van de muis. Zodoende pakken dergelijke middelen de eigenlijke oorzaak van het probleem niet aan: u gebruikt nog steeds de muis en belast uw spieren dus op dezelfde manier.

Met toetsenbordaansturing pakt u het probleem wél bij de wortel aan. Met het toetsenbord verricht u dezelfde handelingen als met de muis. U gebruikt echter beide handen en verdeelt de spierbelasting veel beter. Uitgaande van een normale werkdruk neemt het risico op overbelasting en blessures zodoende sterk af.

Omslachtig vs direct

Met de muis bedient u de computer door over het scherm te bewegen en al klikkend allerlei stappen te doorlopen. Gegevens voert u in door te typen, zodat u continu wisselt tussen muis en toetsenbord. Deze handelingen kosten veel tijd en beperken uw snelheid van werken.

Tot een aantal jaar geleden was dit helemaal geen probleem. De computers waren relatief traag, waardoor u vaak moest wachten tot een opdracht was uitgevoerd. Tegenwoordig doen computers hun werk in fracties van seconden en zijn de rollen omgedraaid: de computer wacht op u.

Hiermee zijn we aangekomen bij één van de belangrijkste voordelen van toetsenbordaansturing: met het toetsenbord bedient u de computer veel directer. Uw handen blijven op hun plaats en u verricht handelingen met eenvoudige toetsencombinaties. Dit kan tientallen procenten tijdwinst opleveren!

Snellere computers hebben alleen nut als u de capaciteit ook kunt benutten. Toetsenbordaansturing stelt u hiertoe in staat.

Veelgestelde Vragen

Ik red mij prima met de muis, waarom zou ik moeite doen voor het aanleren van toetsenbordaansturing?

Toetsenbordaansturing is net als mobiele telefoons en internet. Niemand had er behoefte aan toen het er nog niet was, maar nu kan niemand meer zonder. Als u de mogelijkheden van toetsenbordaansturing eenmaal ervaart, zult u zich realiseren dat de muis (a) niet geschikt is om uren achtereen mee te werken en (b) qua snelheid niet kan tippen aan het toetsenbord.

Als toetsenbordaansturing zoveel voordeel biedt ten opzichte van de muis, waarom gebruikt dan niemand het?

Omdat nog bijna niemand de mogelijkheden van het toetsenbord kent. En als mensen dit al weten, denken ze vaak dat het erg ingewikkeld is, of ze weten niet wat het voordeel is ten opzichte van de muis. Zodra deze perceptie verandert, zal het aantal mensen dat gebruik maakt van toetsenbordaansturing sterk toenemen. Als uw collega’s u bezig zien zonder muis, willen zij het gegarandeerd ook leren.

Moet ik allemaal overzichten / sneltoetsen uit mijn hoofd leren?

Nee, dat is juist niet de bedoeling. Toetsenbordaansturing is heel makkelijk aan te leren, als u het systeem en de logica achter de methode begrijpt.

Ik heb last van een muisarm; gaat deze methode er voor zorgen dat dit helemaal verdwijnt?

Ja en nee. Ja omdat u geen (of veel minder) last hebt van een muisarm als u met het toetsenbord werkt. Nee omdat de ervaring leert dat overbelasting heel snel weer terugkeert bij mensen die er eenmaal mee te maken hebben gehad. De muis blijft dus een potentieel gevaar, ook als u geen last meer hebt.

Mag ik de muis helemaal niet meer gebruiken?

Sneller met het toetsenbord is geen aanklacht tegen de muis, maar laat zien dat er een alternatief is. In heel veel situaties biedt dit alternatief – het toetsenbord – significant voordeel ten opzichte van de muis. Er zijn echter situaties waarin de muis handiger is. Dan is het natuurlijk slimmer om de muis te gebruiken.

Ik ken al aardig wat sneltoetsen, is Sneller met het toetsenbord dan toch nog handig?

Absoluut. Sneltoetsen vormen misschien 20% van de mogelijkheden van het toetsenbord. De overige 80% is dus erg de moeite waard. Ook is de kans groot dat u veel nieuwe sneltoetsen leert.

Ik werk elke dag met de computer, maar ben helemaal niet zo handig. Is het dan toch iets voor mij?

Ja, toetsenbordaansturing biedt voordeel voor iedereen die regelmatig met de computer werkt. De methode Sneller met het toetsenbord gaat er van uit dat u alledaagse handelingen met de muis kunt verrichten: programma’s openen, bestanden opslaan, functies uitvoeren via de menubalk, dat soort dingen. U hoeft zeker geen whizzkid te zijn.

Ik werk alleen veel met Microsoft Word, moet ik dan toch de hele methode doornemen?

De methode bestaat uit twee delen. Het eerste deel behandelt de basisprincipes van toetsenbordaansturing en dat is in ieder geval de moeite waard. Het tweede deel geeft tips en trucs voor in veelgebruikte programma’s. Als u bijvoorbeeld nooit met Outlook werkt, hoeft u het betreffende hoofdstuk niet door te nemen.

Hoeveel tijd kost het om het boek helemaal door te nemen?

Dit ligt helemaal aan u zelf. Voorop staat dat het weinig nut heeft om het boek vanuit uw luie stoel te lezen; u behaalt het beste resultaat vanachter uw computer. De meeste mensen werken het boek in een aantal etappes door. De effectieve leestijd inclusief het maken van oefeningen is gemiddeld 4 uur.